BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Selasa, 1 September 2009

sambal udang petai

~bahan-bahan :

8 ekor udang harimau
15 biji petai
125 gm cili kisar
2 ulas bawang merah (dikisar)
1 bawang besar (dihiris)
1 keping asam keping
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak masak

~cara-caranya :

1. Panaskan minyak. Tumis bawang hingga wangi.
2. Masukkan cili kisar. Kacau lagi sehingga naik minyak
3. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
4. kemudian masukkan udang. Gaul dan biar hingga udang masak
5. Masukkan petai dan kacau seketika.
6. Akhir sekali masukkan bawang besar untuk rasa yang lebih wangi.

senang dan mudah untuk disediakan..lagi2 pada bulan puasa ni..bolehlah disediakan sewaktu hendak berbuka puasa...selamat mencuba! (^_^)

0 comments:

~kite tengok sape paling bnyk score~